+385 91 6464684

February 10, 2016

Please reload

Recent Posts

Mala škola Feng Shuija (7/8)

September 26, 2017

1/10
Please reload

Featured Posts

Mala škola Feng Shuija (8/8)

January 3, 2018

Osmi korak: Baš za mene!

 

Iako ste vjerovatno već ušli u „štos“ i individualizirali poduzete feng shui zahvate u skladu sa potrebama vas i vaših ukućana, u ovoj fazi feng shui dizajn postaje vrlo osoban.

 

Naime, osim zidova, namještaja, dekoracija, ukrasa, boja, materijala i dezena, veliku količinu energije u naš prostor unose upravo – stanari. Ljudi u sebi nose velike količine različitih energija i upravo smo zato jedinstveni i neponovljivi. No, ipak, osobe možemo razvrstati u nekoliko kategorija, obzirom na njihovu osnovnu energiju, odnosno temeljnu prirodu.

 

U feng shuiju, te su energije izražene brojevima od 1-9, koji su u korelaciji sa energetskim sektorima našeg stana. Stoga je naš slijedeći zadatak identificirati energetske brojeve osoba koje u njemu borave.

 

Početkom svake solarne godine (oko 4. veljače) mijenja se i energetski obrazac planeta. Započinje novi ciklus prirode koji ostavlja pečat na svemu što nastaje u toj godini – ljudima, životinjama, građevinama, događajima... U tom smislu, rođenjem u određenoj solarnoj godini “upijamo“ planetarnu konstelaciju tog trenutka, te se naš osnovni energetski broj (naziva se još i ki broj) određuje upravo na osnovu godine našeg rođenja.

 

Energetski broj vrlo je jednostavno izračunati. Potrebno je zbrojiti znamenke u godini svog rođenja i svesti ih na jednoznamenkasti broj, koji potom oduzmemo od 11.

 

Npr. 1964 = 1+9+6+4 = 20 = 2+0 = 2 = 11-2 = 9

Dakle, energetski broj osobe rođene 1964. godine je 9

 

Potrebno je biti na oprezu ukoliko je datum rođenja osobe smješten u prethodnu solarnu godinu. Ukoliko je osoba iz gornjeg primjera rođena 24.08.1964. način izračuna ostaje nepromjenjen. No, primjerice, ukoliko je rođena 04.01.1964., što je prije početka solarne 1964. godine, kao referentnu godinu rođenja te osobe računamo 1963, te njen energetski broj računamo na slijedeći način:

 

1963 = 1+9+6+3 = 19 = 1+9 = 10 = 1+0 = 1 = 11-1 = 10 = 1

Odnosno, energetski broj te osobe je 1

 

Energetski brojevi povezani su sa 5 elemenata prirode, pa se tako broj 1 povezuje s vodom, brojevi 3 i 4 sa drvom, broj 9 sa vatrom, brojevi 2,5 i 8 sa zemljom, a brojevi 6 i 7 sa metalom. Ovisno o pripadnosti elementu, energetski se brojevi raspoređuju u dvije skupine -  istočnu i zapadnu. Uz istočnu skupinu povezujemo elemente vodu, drvo i vatru, a uz zapadnu zemlju i metal. Obzirom da se različiti elementi energetski hrane iz različitih smjerova (strana svijeta), poželjno je svom energetskom broju, odnosno elementu osigurati pritok energije iz smjera koji ga kvalitetno hrani (odnosno donosi mu energiju). U tom smislu osobe istočne grupe (dakle, čiji su energetski brojevi 1, 3, 4 i 9) trebale bi prilikom svih važnijih dnevnih aktivnosti (spavanje, rad, jelo učenje...) gledati u nekom od slijedećih smjerova: sjever, istok, jugoistok, jug. Suprotno pak vrijedi za osobe zapadne grupe (brojevi 2, 5, 8, 6 i 7), kojima su povoljni smjerovi sjeveroistok, jugozapad, zapad i sjeverozapad.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square