+385 91 6464684

February 10, 2016

Please reload

Recent Posts

Mala škola Feng Shuija (7/8)

September 26, 2017

1/10
Please reload

Featured Posts

Mala škola Feng Shuija (4/8)

May 8, 2017

Četvrti korak: sjever, istok, jug i zapad

 

Stigli smo do polovice naše male Feng Shui škole! Vrijeme je da se pozabavimo energetskim sektorima našeg doma i pronađemo one važne i dugo očekivane niti poveznice prostora sa našim životima. U ovom broju, zajedno ćemo proanalizirati energetske sektore koje zauzimaju četiri osnovne strane svijeta.  Tlocrte u ruke i – počinjemo!

 

Sjever

 

 

Ovaj sektor našeg doma je najviše yin, odnosno u njemu prirodno borave one najmirnije energije. No, to nikako ne znači da on ne utječe na važne aktivnosti u našem životu. Sjever se povezuje sa elementom vode i baš kao što voda u prirodi na svojoj površini može djelovati izuzetno mirno i nepomično, ispod površine skriveno je mnogo života. Ovaj sektor povezujemo sa našom karijerom, životnim putem i potragom za smislom. Dodatno, povezujemo ga sa osobinama poput upornosti (znamo da „tiha voda brege dere“), ustrajnosti i sposobnošću suočavanja sa izazovima života, ali isto tako sa vještinom prolaska kroz život bez pružanja otpora i težnje kontroli. U zdravstvenom pogledu, element Vodu povezujemo sa zdravljem naših reproduktivnih organa, bubrega i mokraćnog mjehura.

 

U idealnom slučaju, u ovom dijelu stana bit će smještene neke od „mokrih prostorija“, poput kupaonice ili WC-a, smočnica, ostava, spavaća soba ili pak soba za meditaciju. No, neovisno o tome koja je namjena prostorije koja se nalazi na sjeveru vašeg doma, ovaj sektor možemo energizirati korištenjem elemenata dizajna koje povezujemo sa energijom vode (tamnoplava, tamnozelena i crna boja, morski motivi, nepravilne, vijugave šare i valoviti oblici...) ili sa energijom metala, koji u ciklusu pet elemenata hrani i podržava vodu (npr. srebrna ili siva boja, glatke, sjajne, metalne površine, oblici poput kruga i ovala...).

 

Svaki nered ili višak namještaja u ovom sektoru, može uzrokovati zastoje u karijeri i na poslovnom planu, a previše stvari, čak i ukoliko su uredno posložene, mogu nepovoljno utjecati na koncentraciju i blokirati osjećaj životnog usmjerenja i smisla. Prilikom energizacije ovog sektora obratite pažnju na neke osnovne Feng Shui tabue: ukoliko koristite crnu ili tamnoplavu boju, nemojte pretjerivati s količinama, jer vas previše vode može početi gušiti. Isto tako, ukoliko je u ovom sektoru smještena kupaonica ili WC, nemojte koristiti morske motive (ribice, morske konjice i sl.) prilikom ukrašavanja tog dijela prostora, jer to može nepovoljno utjecati na vašu financijsku situaciju i izazvati nepredviđene troškove ili prebrzi odlijev novca.

 

 

Istok

 

Mjesto gdje izlazi Sunce mjesto je novih početaka. Energija ovdje dobiva uzlazno kretanje, budi nas i energizira, dajući nam nove, kreativne ideje i potičuči nas na stvaranje. Sektor istoka povezan je sa zdravljem u svakom smislu, vitalnošću, inicijativom, pokretanjem novih projekata, ali i sektor u kojem se odražava naš odnos sa starijim ljudima, bilo da je riječ o našim roditeljima, precima, mentorima ili nadređenima. Istok je povezan sa elementom Drveta, a u zdravstvenom smislu sa zdravljem jetre.

 

Istok je, poput sjevera, pogodan za smještaj kupaonice ili WC-a, ali i kuhinje, radne sobe i dječje sobe. Istok možemo energizirati korištenjem svjetlozelene ili svjetloplave boje, drvenim namještajem, postavljanjem živih biljaka, ili slika sa motivima prirode. Od oblika preporučljive su okomite pruge ili oblik izduženog pravokutnika. Također, ovdje možemo koristiti i vodene motive, pošto voda u ciklusu elemenata podržava drvo.

 

Ukoliko vam nedostaje ideja, inicijative i motivacije, pozabavite se sa ovim sektorom vašeg prostora. Uklonite slike mrtve prirode, suho cvijeće, nagomilane novine i časopise... Ako je moguće, unesite u ovaj sektor što više prirodnog sunčevog svjetla i vedre, vesele boje. I zatim bez straha zakoračite u nove životne avanture.

 

 

Jug

 

Smješten nasuprot sjeveru, ovaj je sektor najviše yang – bogat dinamikom i obojen strašću. Sektor juga povezan je sa priznanjima, slavom, počastima i svim onim aspektima života koji su izloženi očima javnosti. Izuzetno je važan za osobe koje se bave nekim javnim zanimanjima (primjerice estrada, mediji, marketing, odnosi s javnošću...).

 

Jug je povezan sa elementom Vatre, koji u prostor možemo unijeti koristeći crvenu, ljubičastu ili jarkonarančastu boju, jaka svijetla, svijeće i zvjezdaste oblike. No, kao i sa vodom, i sa vatrom treba biti oprezan, jer baš kao što kaže stara poslovica: „Vatra je dobar sluga, ali loš gospodar“. Stoga, budite umjereni u doziranju i najprije počnite sa detaljima, pa nakon što osjetite djelovanje tih promjena, eventualno se možete odvažiti na još. U sektoru juga možemo koristiti i drvene elemente (npr. biljke, drveni ili pleteni namještaj...), pošto Drvo u ciklusu elemenata podržava Vatru.

 

Pravilno energiziran jug, pomoći će nam u održavanju dobrog zdravlja srca i tankog crijeva, te potaknuti cirkulaciju. Ukoliko ste zimogrozni ili pak ukoliko imate problema sa povišenim kolesterolom, možda upravo u ovom sektoru pronađete rješenje. Sektor juga nikako nemojte držati zamračenim, osim ukoliko je riječ o spavaćoj sobi, kada je, naravno, dozvoljeno tijekom noći navući zavjese i/ili spustiti rolete. Jug je idealno mjesto za izlaganje vaših dostignuća – diploma, pohvalnica, fotografija i razglednica s putovanja i svega onoga što biste voljeli pokazati svijetu. Ovaj sektor idealan je za smještaj dnevne sobe, ateljea ili radne sobe.

 

 

Zapad

 

Povezujemo ga s elementom Metala, pa je u tom smislu ovaj sektor mjesto smirivanja energije. Idealan za smještaj dnevnog boravka, blagovaonice, igraonice (dječje sobe) ali i spavaće sobe. Energija zapada pogoduje obiteljskim okupljanjima na kraju dana, potiče zabavu i prijateljska druženja. U zdravstvenom smislu zapad, odnosno Metal, povezujemo sa stanjem debelog crijeva.

 

Ovaj sektor najlakše ćemo energizirati korištenjem energije metala, za što idealno mogu poslužiti TV aparat, kućno kino ili muzička linija. Također, možemo koristiti zlatnu i srebrnu boju te (u umjerenim količinama) crvenu i ružičastu. Ovdje su dobrodošli okrugli, ovalni i kuglasti oblici, glatke površine i ravne linije namještaja. Također, možemo koristiti i element zemlje, koja u ciklusu elemenata podržava metal, pa je dozvoljeno koristiti sve nijanse žute i smeđe, terakotu i zagasitonarančastu, kvadratične oblike, kristal i pjeskareno staklo.

 

Sektor zapada utječe na naše potomke, pa je od izuzetne važnosti za sve mališane u obitelji. Također vezan je i za financije, u smislu realizacije projekata i pravovremene naplate. Ukoliko vaša primanja kasne ili imate mnogo otvorenih (a nedovršenih) poglavlja u životu, možda vaš zapadni sektor nije pravilno energiziran. Zapad povezujemo i sa zabavom, prijateljstvima, neobaveznim romansama, te druženjima, izlascima i svim oblicima društvenih okupljanja.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square