top of page

Mala škola Feng Shuija (2/8)

Drugi korak: ČIŠĆENJE

Nered je Feng Shui neprijatelj broj 1 iz razloga što usporava, koči ili u potpunosti blokira protok energije. Vibracije ustajalosti, prljavštine i stagnacije odražavaju se na živote ukućana, te mogu izazvati probleme s koncentracijom, umor, depresiju, stres, pa čak i fizička oboljenja.

Održavanje reda omogućava slobodan protok energije i osnova je dobrog Feng Shuija u nekom prostoru. To nikako ne znači da pospremanje treba postati opsesija (jer svaka krajnost teži uravnoteženju, pa isto tako može rezultirati neželjenim posljedicama), već je potrebno prostor redovito održavati, čistiti, uređivati i energizirati, pošto je i on živo biće.

Nered se može manifestirati na nekoliko razina i na svakoj od njih potrebno se maksimalno angažirati s ciljem dovođenja stvari u red. Stoga Feng Shui ćišćenje možemo podijeliti u četiri etape:

1. Uklanjanje fizičkog nereda u okolici (npr. smeće u prilazu zgrade, neodržavana fasada, zapušteni travnjaci, ruševna zdanja u okolici).

Ako ste nakon potonje rečenice pomislili "Što ja imam s time?", moram vas upozoriti da naša (vaša!) odgovornost seže puno dalje od zidova koji omeđuju naš stambeni prostor. Stoga, učinite sve što možete za svoj okoliš – uredite okućnicu, popravite ogradu, zasadite vrt. Ukoliko živite u stambenoj zgradi, porazgovarajte sa predstavnikom stanara o mogućnostima obnove dotrajale fasade, loših cijevi i instalacija u zgradi. Za to najčešće postoje sredstva u stambenoj pričuvi, no ona stoje neiskorištena zbog nedostatka interesa ili nemara. Organizirajte (zajedno sa susjedima) akciju ličenja stubišta, a na zidove možete postaviti postere ili slike vedrih i životnih motiva. Ukoliko vaša zgrada ima predprostor ili travnjak, možete napraviti cvjetnjak. Ideja ima napretek, potrebno je samo malo dobre volje. A tom u cjelokupnom postupku skrivena je još jedna prelijepa dimenzija – susjedi vam više neće biti stranci.

2. Uklanjanje fizičkog nereda u vlastitom prostoru (npr. razbacane stvari, prašina, paučina, previše namještaja, stvari izvan polica i ormara...)

Bacite, poklonite ili prodajte sve ono što niste koristili u posljednjih 6 mjeseci jer vam to zaista ne treba, organizirajte ormare, police i spremišta. Svaka stvar treba imati svoje mjesto. Znam da ste ovo čuli već tisuću puta i da je vjerovatno svaka pomisao na (proljetno) čišćenje grozna, ali vjerujte – isplatit će vam se. Prilikom uklanjanja nereda nastojte ne obavljati sve radnje automatski, već uključite u taj proces svoju svijest i sva osjetila, te promatrajte kako se osjećate i kroz koja raspoloženja prolazite. Te će vam informacije biti dragocjene prilikom kasnije Feng Shui analize.

3. Rašćišćavanje emocionalnog nereda (npr. neizgovorene riječi, zamjeranja, nerješeni odnosi, krivnja (uključujući i onu koju pokušavate prebaciti na druge :), emocionalna manipulacija...)

Jedina osoba koju možemo promijeniti smo mi sami! Razriješite nesuglasice fokusirajući se na rješenje umjesto na problem, pronađite kompromise, prihvatite odgovornost za svoja djela i njihove posljedice, oprostite onima na koje ste ljuti, naplatite/vratite svoje dugove, pomirite se sa starim prijateljima. Ukoliko imate nerašćišćene odnose sa osobama koje više nisu među živima, možete im se obratiti mentalno sa isprikom, objašnjenjem ili porukom pomirenja. Isto tako, ukoliko do nekih osoba ne možete doći osobno, možete im napisati pismo ili e-mail u kojem ćete napisati kako se osjećate i što s njima želite riješiti – na kraju priče, uopće nije važno hoćete li to pismo poslati ili ne, ali je suočavanje sa vlastitim emocionalnim neredom izuzetno važno za dobar Feng Shui. Čišćenje emocionalnog nereda je vjerovatno najveći i najteži korak u procesu čišćenja, ali je uistinu neophodan. Nemoguće je imati bezbrižnu sadašnjost - a još teže sretnu budućnost - ukoliko nas tisuće prastarih emocija pritišće i vraća u prošlost.

4. Energetsko čišćenje prostora (npr. uklanjanje energije prethodnih stanara, energetskog taloga u zidovima, podovima, stropovima i namještaju)

Energetsko čišćenje i energizaciju možete obaviti i sami slijedeći neki od postupaka i tehnika energetskog čišćenja opisanih u Feng Shui literaturi. Ipak, obzirom na kompleksnost tog postupka, savjetujem vam da pozovete Feng Shui savjetnika ili drugog iskusnog stručnjaka koji će to učiniti prvi puta. Preporučljivo je energetski čistiti najmanje jednom godišnje, te izvanredno u prilikama poput preseljenja u novi prostor, nakon preboljene teže bolesti nekog od ukućana ili pretrpljene veće emocionalne traume.

Prilikom čišćenja (na bilo kojoj od navedenih razina) izuzetno je važno imati na umu da je dozvoljeno (i moguće) čistiti samo svoj vlastiti nered! Čišćenjem tuđeg prostora (tipičan primjer za to je roditeljsko čišćenje tinejdžerskih soba) ulazimo u tuđu intimu. Svatko treba i može čistiti samo onda kada je za to spreman, a ta je odluka uvijek individualna. Uostalom, uopće ne sumnjam da imate dovoljno vlastitog nereda od kojeg možete početi :)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page