top of page

2013 - godina Vodene Zmije

10. veljače 2013. prvi je dan godine Vodene Zmije. Za razliku od pretežno yang energije Zmaja koja je obilježavala 2012., godina pred nama ispunjena je pretežno yin energijom, te donosi smiraj i smanjenje globalnih napetosti. Ipak, baš kao što simbol zmije nikoga ne ostavlja ravnodušnim, tako će i godina u koju ulazimo tražiti od nas da se kritički suočimo sa sobom, ljudima, životom i svijetom koji nas okružuje – i poduzmemo promišljene, ali odlučne poteze koji nas vode ka napretku. U kineskoj mitologiji Zmija ima izuzetno pozitivnu konotaciju – simbol je života, intuicije, introspekcije, postignuća i sposobnosti odricanja radi uzvišenijih ciljeva. Vodeni element koji se ove godine pridružuje zemaljskoj grani Zmije, jača povoljne utjecaje ovog znaka. Voda predstavlja nove prilike i bogatstvo, a kako u kreativnom ciklusu pet transformacija podržava element drveta, ova godina nastavlja nam pružati mogućnosti za rast i razvoj.

Ovogodišnji Lap Chun (početak proljeća) događa se u nedjelju, 3. veljače 2012. Tog ćemo datuma zakoračiti u novu solarnu godinu u kojoj centralnu poziciju zauzima leteća zvijezda broj 5. Centralni položaj 5-ice ujedno je i njen prirodni položaj u sklopu Lo Shu kvadrata, pa je za pretpostaviti kako će po mnogim pitanjima ove godine stvari napokon „sjesti na svoje mjesto“. Petica se smatra najnepredvidijom i najsnažnijom zvijezdom u Feng Shuiju, te kao takva uvijek donosi promjene. Njen zemljani element kontrolira vodenu energiju Zmije, što znači da će ideje i kreativne ambicije napokon dobiti svoj materijalni oblik, ali isto tako i da će sva zataškavanja i tajne (koje imamo pred drugima i pred samima sobom) izaći na vidjelo kako bi se razriješile. Drugim riječima, 2013. godina traži nas da prestanemo odgađati uspjeh i odlučno krenemo putem osobne istine. Poslovično je godina vodene Zmije naklonjena studentima, istraživačima, znanstvenicima i duhovnim radnicima, pa možemo očekivati napredak i nova otkrića na spomenutim poljima.

Kako biste osigurali dobrodošlicu energijama Vodene Zmije i zemljanje leteće zvijezde broj 5, poželjno je da napravite godišnje čišćenje prostora na svim razinama – fizičkoj, emocionalnoj i energetskoj. Naročito obratite pažnju na središnji dio svog doma u koji „dolijeće“ zvijezda broj 5 i pobrinite se da od tamo uklonite suvišne i neispravne predmete. Kako biste pomogli nepredvidivoj 5-ici da „okrene na dobro“, u tom djelu prostora poželjno je postaviti kućni oltar (to može biti mala polica sa predmetima koje smatramo svetima, slika ili ukras koji za nas ima duhovnu konotaciju ili pak predmet kojeg smatramo „srećonošom“). Za sprečavanje nepovoljnosti koje proizlaze iz položaja godišnje 5-ice, poslužite se visećim zvončićima sa šest štapića (ali pripazite da ih ne postavite iznad glave, tj. prolaza).

I ne zaboravite ono najvažnije – izvrsno se zabaviti u avanturi koja je pred nama!

Želim nam svima sretnu i nasmiješenu 2013-tu.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page